STARTENERGI

Haugesund Idrettslags (HIL) orienteringsgruppe ble tildelt kr.10.000,- i Startenergi for oktober 2009.

TurorienteringOrienteringsgruppa i Haugesund Idrettslag, som fyller 50 år i år, var blant de aller første klubbene i landet som startet med turorientering. Allerede på 1960-tallet var det laget noen løyper, men 10. oktober 1971 gikk startskuddet for alvor, og siden har laget holdt det gående hvert eneste år.

Tusenvis av små og store har gjennom årene trasket inn i Byheiene – det flotte turterrenget rundt Haugesund – med kart og kontrollkort på jakt etter spennende opplevelser.

Det som er spesielt flott med turorientering er at denne aktiviteten passer for alle – uansett alder og fysisk form. En velger selv hvor en vil gå, hvor langt en vil gå og når en vil gå. Derfor tilbyr stadig flere bedrifter turorienteringsmapper til sine ansatte, fordi det ikke er noen annen aktivitet som så godt som alle kan være med på. I tillegg er det en usedvanlig sosial aktivitet; grupper av ansatte kan gå sammen, eller en kan ta med familie og venner.

Nå behøver en ikke engang gå ut i terrenget for å være med på turorientering. I 2009 startet HIL O-gruppa et pilotprosjekt med midler fra Norsk Orientering og Kulturdepartementet for å få enda flere til å delta. Og resultatet ble en egen bytur der orienteringspostene er plassert i parker og utsiktspunkter rundt om sentralt i byen. Du aner ikke hvor mange steder i byen du ikke har vært – før du har prøvd deg på byorientering, som har fått navnet DnB NOR-turen.

Flere av postene er lagt til gjemte og glemte kulturminner, som er beskrevet i en egen brosjyre. Så her får en mye på en gang; sosialt samvær, trim og lokal kulturhistorie.

Og for å inspirere de mest ivrige, har orienteringsgruppa i år for første gang også satt opp en vandrepokal til den bedrift som registrerer flest postbesøk og oppnår mest turpoeng på turorientering.no/haugesund. Det har virkelig slått an, og flere bedrifter kniver nå om første napp i pokalen.

De nye tiltakene innenfor det snart 40 år gamle opplegget gjorde at Haugesund IL i november ble kåret til ”Årets turorienteringsarrangør 2009” i hele Norge!